Blog Layout

Vechtscheiding en de gevolgen voor het kind

Karin • 29 april 2021

(V)echtscheiding

Vechtscheiding en gevolgen voor het kind
60% van de stellen die scheiden hebben minderjarige kinderen. Helaas moeten een aantal van deze kinderen een complexe scheiding van hun ouders meemaken. Een vechtscheiding heeft grote gevolgen voor het kind. Denk hierbij aan loyaliteitsconflicten, hechtingsproblematiek en stress. Laat kinderen niet de dupe zijn van een (v)echtscheiding, met een gezinscoach komen jullie er samen uit.

Wat is een vechtscheiding?
“Het valt allemaal wel mee”, dat is wat veel scheidende ouders van (jonge) kinderen denken. Voor jullie zelf kan het allemaal wel meevallen, kinderen ervaren dit op een hele andere manier. Wat is een vechtscheiding precies? Het gaat hier om een scheiding die niet zo soepel verloopt als gewenst. Hierdoor komen er veel emoties naar boven.

Een vechtscheiding kenmerkt zich door ruzies. Die ruzies gaan vaak over van alles en niets. Denk hierbij aan verdeling van de woning, inboedel, spaargeld maar ook ruzie over de hoogte van de alimentatie. Soms is er onenigheid over de kinderen, waar ze gaan wonen en de omgangsregeling.

Gevolgen voor het kind
Jullie doen het onbewust, toch wordt het kind meegetrokken in een vechtscheiding. Het krijgt veel van de ruzies mee, wordt om een mening gevraagd of het ‘moet’ partij trekken voor een van beide ouders. Hierdoor ontstaat er een loyaliteitsconflict. Kinderen willen loyaal blijven aan beide ouders, maar bij een vechtscheiding hebben ze het gevoel dat ze moeten kiezen tussen een van de twee.

Conflicten tussen ouders kan er ook toe leiden dat kinderen zich niet veilig hechten. Dit zie je voornamelijk bij kinderen van 0-3 jaar oud. Een kind met een hechtingsproblematiek voelt zich onzeker en niet vrij genoeg om nieuwe situaties te ontdekken.

Een vechtscheiding heeft nog meer gevolgen voor het kind, zoals stress. Vooral kinderen vanaf 12 jaar oud zijn hier gevoelig voor. Bij veel stress ontstaan er negatieve gedachten, prikkelbaarheid en een verminderde concentratie.

De gevolgen op latere leeftijd
Vergis je niet maar ook op latere leeftijd heeft een vechtscheiding nog steeds gevolgen voor het kind. Het heeft een verhoogd risico op overmatig gebruik van drugs en alcohol. Ook kunnen er makkelijker depressies ontstaan en heeft hij of zij moeite met het aangaan van relaties.

Herken een vechtscheiding
Wanneer je midden in een vechtscheiding zit is het moeilijk om dit als zodanig te herkennen. Een vechtscheiding herken je aan het ontbreken van directe communicatie tussen jou en de ex-partner. Jullie communiceren bijvoorbeeld alleen via vrienden, familie of de advocaat. Ook hebben jullie negatieve gedachten en gevoelens over elkaar. Gun je de ander niks en maken jullie over alles ruzie? Worden kinderen soms als machtsmiddel ingezet? Allemaal kenmerken van een vechtscheiding.

Elke scheiding bestaat alleen maar uit verliezers, al helemaal wanneer het om een vechtscheiding gaat. Voorkom dat kinderen de nare gevolgen van deze vechtscheiding met zich meedragen. Herken je bovenstaande punten, vraag dan eens advies aan een jeugd- en gezinscoach.

Hulp van de gezinscoach
Hoe kan een gezinscoach van hulp zijn bij een vechtscheiding? De coach ondersteunt kinderen, pubers én hun ouders in deze moeilijke situatie. Bijvoorbeeld door het kind het gevoel te geven dat het niet hoeft te kiezen maar van beide ouders mag houden. Door gezamenlijk afspraken te maken ontstaat er een beter contact tussen de ex-partners en tussen ouders en kinderen.

Voor kinderen is het soms lastig om hun plekje in het nieuwe gezin te vinden. Ook hierin biedt de jeugdcoach begeleiding en ondersteuning. Stap voor Stap Sterker geeft iedereen binnen het gezin weer vertrouwen in een goede toekomst.

Mocht u na het lezen van deze blog nog vragen hebben, aarzel niet om een mailtje te sturen.

(PS Mocht je in dit bericht een typfoutje hebben gevonden, dan mag je die houden.)

Mijn kind heeft faalangst: kenmerken en tips
door Karin 25 juli 2021
Faalangst komt bij kinderen redelijk veel voor. Het is in zekere zin gezond: faalangst motiveert om net iets harder zijn of haar best te doen. Soms ontstaat er negatieve faalangst. De spanning is zo groot dat het kind fouten maakt of helemaal dichtslaat. Vooral op school kan faalangst voor problemen zorgen.
Klaar voor het secundair onderwijs, jeugdcoach kan helpen
door Karin 30 juni 2021
Klaar voor het secundair: je kind voorbereiden De laatste fase van de basisschool is aangebroken. In het zesde leerjaar worden de kinderen klaargestoomd voor het secundair onderwijs. Een hele stap want je zoon of dochter wordt steeds zelfstandiger. Toch heeft hij of zij je op bepaalde gebieden nog nodig. Je kind voorbereiden op de secundaire school zorgt voor een goede start.
sociale vaardigheden, vriendjes, communicatie, interactie, alleen, eenzaam, pesten, kindercoach
door Karin 14 juni 2021
Mijn kind heeft weinig vriendjes, wat kan ik doen? Het ene kind heeft veel vrienden om zich heen terwijl het andere kind vrij eenzaam is. Heeft je kind weinig vriendjes, dan hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Sommige kinderen hebben gewoon wat minder behoefte aan contact. Het wordt wél een probleem wanneer je kind zich eenzaam voelt of verdrietig is geen omdat het geen vriendjes heeft. Gelukkig kun je als ouder je kind helpen.
Share by: