Sociale vaardigheden bij het kind vergroten
Omgaan met anderen, voor ons doodnormaal. Kinderen moeten nog veel leren. Goede sociale vaardigheden zijn belangrijk, het helpt kinderen bij het samenwerken en oplossen van conflicten. Sommige kinderen hebben van nature al een goede sociale vaardigheid, anderen hebben een duwtje in de rug nodig. Wil je de sociale vaardigheden van je kind vergroten? Oefeningen of een speciale training kan hierbij helpen.
Waarom sociale vaardigheden zo belangrijk zijn
We kunnen niet zonder sociale vaardigheden. Het is de manier waarop we met anderen omgaan. Dit is ontzettend belangrijk voor het opbouwen en onderhouden van relaties, of dit nu privé of zakelijk is. Voorbeelden van sociale vaardigheden zijn assertiviteit, omgaan met conflicten, goed kunnen luisteren en inleven in anderen, maar ook feedback geven en ontvangen. Daarnaast behoort het respecteren van regels en afspraken ook tot deze vaardigheden.
Sociale vaardigheden tellen zwaar mee bij het wel of niet hebben van vrienden of een goede baan. Zonder of met weinig van deze vaardigheden zal het kind lastig contact leggen of wordt het door anderen afgewezen.
De oorzaak van beperkte sociale vaardigheden
Hoe kan het dat het ene kind hartstikke sociaal is terwijl het ander continu op de achtergrond blijft? Er zijn verschillende oorzaken voor sociaal emotionele problemen en gedragsproblemen. Kinderen met autisme hebben moeite met sociale contacten of relaties. Ook een aandachtsstoornis, bijvoorbeeld ADHD, kan de oorzaak zijn.
Het is niet altijd duidelijk waardoor problemen ontstaan, maar vaak heeft dit met een lichamelijke of verstandelijke beperking of afwijking te maken. De oorzaak kan ook in een verstoorde opvoedingsstijl of thuissituatie liggen, vaak gebeurt dit onbewust. Ouders hebben immers het beste met hun kind voor.
Je kind helpen: dit kun je zelf doen
Sociale vaardigheden bij het kind vergroten begint bij de interactie tussen ouder en kind. Help je kind door naar hem of haar te luisteren en geen partij voor iemand te kiezen. Kinderen moeten leren om hun behoeftes te uiten en voor zichzelf op te komen. Als ouder speel je hier een voorbeeldrol in.
Het is belangrijk om contact met andere kinderen te stimuleren. Geef het kind ook een eigen stem en mening, zodat het zijn grenzen leert aangeven.
Spelenderwijs sociale vaardigheden oefenen
Er zijn wat oefeningen om de sociale vaardigheden van het kind te vergroten. Een goede oefening is het communiceren met anderen te stimuleren. Dit doe je bijvoorbeeld door wat stellingenkaartjes te schrijven waarbij iedereen om de beurt zijn mening over deze stelling mag uiten. Hierbij is het belangrijk dat de anderen goed luisteren. Een andere oefening is samen een activiteit bedenken en uitvoeren.
Aan de regels houden kan soms lastig zijn. Speel samen een gezelschapsspel en spreek van tevoren de regels af. Het kind moet zich niet alleen aan de regels houden maar ook omgaan met het feit dat er maar één de winnaar kan zijn.
Rots en Water: training voor kinderen
Sommige kinderen hebben meer moeite met het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden. Daarom is er de training Rots en Water. Deze training is gericht op de sociale vaardigheden maar ook op het vergroten van de weerbaarheid.
Rots en Water is bedoeld voor kinderen van verschillende leeftijden die moeite hebben met grenzen aangeven, samenwerking, empathie of communicatie. Hierbij worden maximaal 8 kinderen ingedeeld in een relevante leeftijdsgroep. De training bestaat uit 10 trainingen en een werkboekje. Rots en Water gaat uit van ervaringen opdoen.
Bedenk dat sociale vaardigheden grotendeels zijn aan te leren, ook wanneer het kind al wat ouder is. Met de juiste begeleiding maak je het je kind makkelijker, voor nu en in de toekomst. Dankzij Rots en Water of een andere training bouwt je kind meer zelfvertrouwen op, gaat het betere relaties aan en heeft het zichtbaar minder last van stress en spanningen. Iets dat je elk kind gunt.
Mocht u na het lezen van dit onderwerp nog vragen hebben of meer willen weten rond de diverse trainingsmogelijkheden rond sociale vaardigheden? Ik ben steeds bereikbaar via mail, whatsapp en/of telefoon.
(PS Mocht je in dit bericht een typfoutje hebben gevonden, dan mag je die houden.)
Alle rechten voorbehouden | Stap voor Stap Sterker