Blog Layout

Faalangst

Karin • 25 juli 2021

Mijn kind heeft faalangst: kenmerken en tips

Faalangst komt bij kinderen redelijk veel voor. Het is in zekere zin gezond: faalangst motiveert om net iets harder zijn of haar best te doen. Soms ontstaat er negatieve faalangst. De spanning is zo groot dat het kind fouten maakt of helemaal dichtslaat. Vooral op school kan faalangst voor problemen zorgen.

De oorzaak van faalangst
Positieve faalangst is normaal, het gaat hier om een gezonde spanning. Je kind voelt zich niet belemmerd en kan evengoed presteren. Een beetje buikpijn of zenuwen hoort erbij.

Negatieve faalangst ontstaat vaak door een combinatie van verschillende factoren. Wanneer de verwachtingen van de omgeving hoog zijn dan is er spanning bij het kind voelbaar. Komen hier ook nog eens leerproblemen of andere problemen bij dan ontwikkelt die spanning zich al snel tot een negatieve faalangst. Op dat moment blokkeert je kind en kan het niet presteren.

Faalangst herkennen
“Mama ik heb buikpijn.” Een veelgehoorde klacht vlak voordat je kind op schoolreis gaat, een spreekbeurt moet geven of een proefwerk heeft. Andere klachten zijn misselijkheid, hoofdpijn, slecht slapen, zich terugtrekken of extreem druk zijn.

Negatieve faalangst gaat een stap verder. Naast bovenstaande klachten kan het kind zich niet goed concentreren. Het maakt veel fouten of slaat helemaal dicht. Hierdoor is het onmogelijk om die spreekbeurt te houden of het proefwerk te maken. Mogelijk weigert het kind ook om mee te doen aan de sportwedstrijd of het schoolreisje.

Negatieve faalangst valt onder een angststoornis wanneer de klachten zeer heftig zijn en lang duren. Maar ook wanneer faalangst een negatieve invloed op het doen en laten van het kind heeft. Een hulpverlener kijkt of de angst wel bij de leeftijd van het kind past.

Je kind helpen en ondersteunen
Wuif (negatieve) faalangst niet zomaar weg, neem deze klachten serieus. Is je kind onrustig of angstig dan is het belangrijk om zelf heel rustig te blijven. Kinderen letten stiekem op het gedrag van hun ouders. Is je kind erg gespannen of bang? Doe samen een ademhalingsoefening en probeer voor afleiding te zorgen. Bijvoorbeeld in de vorm van een spelletje, een wandeling of een leuk gesprek.

Dwang helpt je kind niet echt verder. Komt faalangst op school voor, maak dit dan bespreekbaar. De leraar kan dan rekening houden met de negatieve gevoelens of gedachten van je kind. Het helpt wanneer het kind de spreekbeurt eerst voor een paar vriendjes houdt en dan pas voor de hele klas.
Denk ook aan de nodige ontspanning. Het is belangrijk dat een kind contact heeft met leeftijdsgenoten en tijd aan een hobby of sport besteedt. Dit leidt de gedachte van die negatieve faalangst af.

Aanmoedigen van positief gedrag
Laat je kind weten dat het heel normaal is om iets spannend te vinden. Moedig je kind aan om over de drempel te stappen. Is het eenmaal zover dan is een compliment wel op zijn plaats. Wees wel voorzichtig met het geven van teveel complimentjes, dit kan het kind juist weer onzeker maken. Verder is het belangrijk dat je verwachtingen tegenover je zoon of dochter niet te hoog liggen. Aan de andere kant mag je ook best wat van je kind vragen.

Hulp van een kindercoach
Heb je het idee dat je ondersteuning niet voldoende werkt? Vind je het moeilijk om de negatieve faalangst weg te nemen? Een kindercoach is er speciaal voor jou maar nog meer voor je kind. Op een toegankelijke manier leert het kind omgaan met negatieve faalangst. Door dit om te buigen naar gezonde spanning zit je kind weer lekker in zijn vel.

(PS Mocht je in dit bericht een typfoutje hebben gevonden, dan mag je die houden.)

Klaar voor het secundair onderwijs, jeugdcoach kan helpen
door Karin 30 juni 2021
Klaar voor het secundair: je kind voorbereiden De laatste fase van de basisschool is aangebroken. In het zesde leerjaar worden de kinderen klaargestoomd voor het secundair onderwijs. Een hele stap want je zoon of dochter wordt steeds zelfstandiger. Toch heeft hij of zij je op bepaalde gebieden nog nodig. Je kind voorbereiden op de secundaire school zorgt voor een goede start.
sociale vaardigheden, vriendjes, communicatie, interactie, alleen, eenzaam, pesten, kindercoach
door Karin 14 juni 2021
Mijn kind heeft weinig vriendjes, wat kan ik doen? Het ene kind heeft veel vrienden om zich heen terwijl het andere kind vrij eenzaam is. Heeft je kind weinig vriendjes, dan hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Sommige kinderen hebben gewoon wat minder behoefte aan contact. Het wordt wél een probleem wanneer je kind zich eenzaam voelt of verdrietig is geen omdat het geen vriendjes heeft. Gelukkig kun je als ouder je kind helpen.
zelfvertrouwen, pubers, vertrouwen, mening, tips,
door Karin 25 mei 2021
De meeste pubers voelen zich onzeker en hebben weinig zelfvertrouwen. Naarmate de ontwikkeling vordert groeit het zelfvertrouwen. Dit gaat in veel gevallen vanzelf en hoort bij de ontwikkeling. Toch kan het dat het zelfvertrouwen van een puber wel erg laag is. Hieronder vind je 5 tips om je puber aan meer zelfvertrouwen te helpen.
Share by: