Blog Layout

Mijn kind heeft weinig vriendjes, wat kan ik doen?

Karin • 14 juni 2021

Vriendschap bestaat uit twee dingen, willen geven en kunnen ontvangen

Mijn kind heeft weinig vriendjes, wat kan ik doen?
Het ene kind heeft veel vrienden om zich heen terwijl het andere kind vrij eenzaam is. Heeft je kind weinig vriendjes, dan hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Sommige kinderen hebben gewoon wat minder behoefte aan contact. Het wordt wél een probleem wanneer je kind zich eenzaam voelt of verdrietig is geen omdat het geen vriendjes heeft. Gelukkig kun je als ouder je kind helpen.

Dit is waarom je kind weinig vrienden zou kunnen hebben
Er is geen standaard aantal vrienden dat je zoon of dochter zou moeten hebben. Kinderen vanaf ongeveer 10 jaar oud hebben in ieder geval behoefte aan één goede vriend. Het is dus helemaal niet erg wanneer je het aantal vrienden op één hand kunt tellen. Het gaat ook een beetje om populariteit. Soms wordt stoer of rebels gedrag als populair gezien, ook uiterlijk of het hebben van gadgets kan een kind populairder maken.

Weinig vrienden hebben heeft vaak met karakter te maken. Ook de leefomgeving speelt een rol. Vroeger speelden we vrij veel buiten en spraken we ook met andere kinderen af. De nieuwe generatie jongeren zit soms liever op hun kamer te gamen en onderhouden digitale contacten. Ook andere zaken kunnen een rol spelen zoals een verhuizing, nieuwe school of een echtscheiding. Je kind voelt zich onzeker of zit even niet lekker in zijn vel.

Als laatste spelen de emotionele ontwikkeling en sociale vaardigheden een rol. Voor sommige kinderen is het gewoon lastiger om een diepe vriendschap aan te gaan.

Je kind helpen of ondersteunen
Heeft je kind er last van dat het weinig vriendjes heeft of vind je dat als ouder zijnde juist een probleem? Het is belangrijk om te achterhalen of je kind behoefte heeft aan meer sociale contacten. Niet altijd even makkelijk want kinderen geven al snel aan dat ze iets wel goed vinden. Ook dit is weer afhankelijk van het karakter.

Een eenzaam kind herken je aan bepaalde gedragingen of reacties. Je zoon of dochter reageert bijvoorbeeld gevoelig op pesten of wanneer andere mensen boos kijken. Ze zijn ook heel gevoelig voor sociale afwijzing. Het doet het kind pijn wanneer het niet wordt uitgenodigd voor een verjaardag. Dat zijn situaties dat je zegt “nu moet ik mijn kind een beetje helpen”.

Geen vriendjes tellen of vergelijken
Het gaat bij vriendschap niet om kwantiteit maar om kwaliteit. Liever één goede vriend dan 10 vage kennissen. Ga met je kind dus geen vriendjes tellen. Je hoeft ook niet met anderen te vergelijken. Dat het buurjongetje of een klasgenootje meer vriendjes heeft, dat doet er helemaal niet toe. Door vriendjes te tellen of met anderen te vergelijken kun je teveel druk op je kind leggen.

Een gesprek aangaan
Je hoeft er geen diepgaand gesprek van te maken maar probeer te achterhalen hoe je kind over vriendschappen denkt. Wat is zijn of haar verwachting, wanneer ziet het kind iemand als vriend en heeft het misschien behoefte aan meer vriendjes? 

Sociale vaardigheden oefenen
Heeft je kind moeite met het aangaan van vriendschappen? Samen kunnen jullie wat sociale vaardigheden oefenen. Dit doe je middels een rollenspel, dat werkt vooral voor kinderen vanaf 8 jaar goed. Denk hierbij aan de lichaamshouding, hoe je op situaties reageert maar ook hoe je een gesprek aanknoopt.

Goed voorbeeld doet volgen. Vertel je kind dat het op school kan kijken hoe andere kinderen speelafspraakjes maken. Of hoe ze met andere kinderen communiceren. Door te observeren leert je kind ook veel.

Samen met een kindercoach
Vind je het moeilijk dat je kind weinig vriendjes blijft hebben en wil je hem een goede begeleiding bieden? Een kindercoach kan hierbij helpen. Je kind oefent vaardigheden, werkt aan zijn zelfvertrouwen en onderneemt actie. Dit helpt je kind in zijn verdere groei en ontwikkeling.

Mocht je na het lezen van dit onderwerp nog vragen hebben of meer willen weten rond de diverse trainingsmogelijkheden rond zelvertrouwen ? Ik ben steeds bereikbaar via mail, whatsapp en/of telefonisch.

(PS Mocht je in dit bericht een typfoutje hebben gevonden, dan mag je die houden.)

Mijn kind heeft faalangst: kenmerken en tips
door Karin 25 juli 2021
Faalangst komt bij kinderen redelijk veel voor. Het is in zekere zin gezond: faalangst motiveert om net iets harder zijn of haar best te doen. Soms ontstaat er negatieve faalangst. De spanning is zo groot dat het kind fouten maakt of helemaal dichtslaat. Vooral op school kan faalangst voor problemen zorgen.
Klaar voor het secundair onderwijs, jeugdcoach kan helpen
door Karin 30 juni 2021
Klaar voor het secundair: je kind voorbereiden De laatste fase van de basisschool is aangebroken. In het zesde leerjaar worden de kinderen klaargestoomd voor het secundair onderwijs. Een hele stap want je zoon of dochter wordt steeds zelfstandiger. Toch heeft hij of zij je op bepaalde gebieden nog nodig. Je kind voorbereiden op de secundaire school zorgt voor een goede start.
zelfvertrouwen, pubers, vertrouwen, mening, tips,
door Karin 25 mei 2021
De meeste pubers voelen zich onzeker en hebben weinig zelfvertrouwen. Naarmate de ontwikkeling vordert groeit het zelfvertrouwen. Dit gaat in veel gevallen vanzelf en hoort bij de ontwikkeling. Toch kan het dat het zelfvertrouwen van een puber wel erg laag is. Hieronder vind je 5 tips om je puber aan meer zelfvertrouwen te helpen.
Share by: