Blog Layout

Pubers helpen met zelfvertrouwen: 5 belangrijke tips

Karin • 25 mei 2021
Puber helpen met zelfvertrouwen: 5 belangrijke tips
De meeste pubers voelen zich onzeker en hebben weinig zelfvertrouwen. Naarmate de ontwikkeling vordert groeit het zelfvertrouwen. Dit gaat in veel gevallen vanzelf en hoort bij de ontwikkeling. Toch kan het dat het zelfvertrouwen van een puber wel erg laag is. Hieronder vind je 5 tips om je puber aan meer zelfvertrouwen te helpen.

Oorzaak weinig zelfvertrouwen bij de puber
Waarom heeft de ene puber meer zelfvertrouwen dan de ander? Dit heeft ten eerste met karaktereigenschappen te maken. Maar ook met het gedrag van de ouders en hoe de opvoeding verloopt. Natuurlijk heeft ook de omgeving een grote invloed op de puber, bijvoorbeeld school en vrienden.

Help de puber zelfvertrouwen opbouwen
Als ouder speel je zeker een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind. Voor jonge kinderen ben je een groot voorbeeld. Wanneer je zelf geen zelfvertrouwen hebt dan neemt het kind dit al snel over. Kijk daarom kritisch naar je eigen gedrag in bepaalde situaties. Ook kun je het kind op andere manieren helpen.

1. Toewerken naar zelfstandigheid
Het komt nog te vaak voor dat kinderen pas heel laat zelfstandig zijn. Ze kunnen op de leeftijd van 7 jaar hun eigen brood niet smeren en weten met een leeftijd van 14 jaar nog steeds niet hoe ze veilig gebruik moeten maken van het internet. Onder zelfstandigheid valt best veel waaronder zelf keuzes maken met betrekking tot kleding, boodschappen doen, opruimen en organiseren.

Leer een kind van jongs af aan om zelf dingen te doen. Geef het taken dat ook bij de leeftijd past. De zelfstandigheid van een puber bevorderen doe je door duidelijke regels op te stellen. Geef het kind ook verantwoordelijkheden zoals het beheren van de eigen financiën of de verzorging van een huisdier. 

2. Een eigen mening en meebeslissen
Veel pubers hebben hun eigen mening. Dit leidt nogal eens tot botsingen want de mening strookt en gaat niet met die van de ouders. Het is belangrijk om te weten dat de hersenen van pubers net wat anders werken. Eerst doen en dan pas denken, zo zou je het gedrag van de meeste pubers samen kunnen vatten. Ondanks dat willen pubers hun eigen mening uiten en meebeslissen.

Geef je puber die kans. Vraag naar zijn of haar mening en wat er eventueel anders kan. Neem die mening zeker mee in beslissingen. Zo krijgt de puber het gevoel dat zijn mening telt.

3. Heb niet te hoge verwachtingen
Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en tempo. Je kunt niet verwachten dat je puber later een professor of medisch specialist wordt. Ook kun je niet verwachten dat de puber uit zichzelf zijn eigen kamer opruimt en zijn financiën goed weet te beheren. 

Houd je verwachtingen reëel. Het is ook belangrijk om de ontwikkelingen en het gedrag van de puber niet te vergelijken met broertjes of zusjes. Dat is appels met peren vergelijken.
Wanneer je niet al te hoge verwachtingen hebt leg je ook geen druk op het puberend kind. Hierdoor zal het veel meer zelfvertrouwen krijgen.

4. Sociale contacten aanmoedigen
Niet elk kind is even goed met sociale contacten. Terwijl dit op deze leeftijd wel ontzettend belangrijk is. Een puber met weinig zelfvertrouwen sluit zich af van de buitenwereld. Het kijkt anderen zelden aan, heeft een luide stem of zoekt veel aandacht. Herken onzekerheid bij de puber en stimuleer sociale contacten.

Let wel op want pubers zijn erg gevoelig voor de mening van anderen. Hierdoor vallen ze makkelijker in verleidingen voor zaken als alcohol en drugs. Houd dus in de gaten met wie het kind omgaat en probeer het eventueel bij te sturen. Doe dit op een subtiele manier want hoe harder je aan het kind trekt, hoe harder het zich van jou afduwt.

5. Ondersteuning van een coach voor pubers
Als laatste kan je nog een pubercoach inschakelen. Het kind krijgt de juiste begeleiding, bouwt zelfvertrouwen op en leert hoe het zich staande kan houden in een hectische wereld. Een pubercoach is zeker aan te raden wanneer onzekerheid en weinig zelfvertrouwen echt voor problemen gaat zorgen.

Mocht je na het lezen van dit onderwerp nog vragen hebben of meer willen weten rond de diverse trainingsmogelijkheden rond zelvertrouwen ? Ik ben steeds bereikbaar via mail, whatsapp en/of telefonisch.

(PS Mocht je in dit bericht een typfoutje hebben gevonden, dan mag je die houden.)

Mijn kind heeft faalangst: kenmerken en tips
door Karin 25 juli 2021
Faalangst komt bij kinderen redelijk veel voor. Het is in zekere zin gezond: faalangst motiveert om net iets harder zijn of haar best te doen. Soms ontstaat er negatieve faalangst. De spanning is zo groot dat het kind fouten maakt of helemaal dichtslaat. Vooral op school kan faalangst voor problemen zorgen.
Klaar voor het secundair onderwijs, jeugdcoach kan helpen
door Karin 30 juni 2021
Klaar voor het secundair: je kind voorbereiden De laatste fase van de basisschool is aangebroken. In het zesde leerjaar worden de kinderen klaargestoomd voor het secundair onderwijs. Een hele stap want je zoon of dochter wordt steeds zelfstandiger. Toch heeft hij of zij je op bepaalde gebieden nog nodig. Je kind voorbereiden op de secundaire school zorgt voor een goede start.
sociale vaardigheden, vriendjes, communicatie, interactie, alleen, eenzaam, pesten, kindercoach
door Karin 14 juni 2021
Mijn kind heeft weinig vriendjes, wat kan ik doen? Het ene kind heeft veel vrienden om zich heen terwijl het andere kind vrij eenzaam is. Heeft je kind weinig vriendjes, dan hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Sommige kinderen hebben gewoon wat minder behoefte aan contact. Het wordt wél een probleem wanneer je kind zich eenzaam voelt of verdrietig is geen omdat het geen vriendjes heeft. Gelukkig kun je als ouder je kind helpen.
Share by: