Leren en ontwikkelen tijdens corona
De coronacrisis heeft voor een nieuw tijdperk gezorgd. Op het gebied van leren zie je dat er een gemengd onderwijsaanbod ontstaat. Zowel virtueel als klassikaal, dat is het nieuwe leren. Ondertussen hebben sommige kinderen en jongeren toch wat moeite met het leren en ontwikkelen tijdens corona. Voor ouders ligt hier een grote uitdaging, maar ook jongeren moeten zich anders opstellen.
Effect van corona op jongeren
Er is veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van de coronaperiode op kinderen en jongeren. Opvallend is dat veel jongeren ervaren dat hun sociale leven stil ligt. Minder of niet met vrienden afspreken, geen sport en ook beperkt naar school. Toch geven jongeren aan dat ze nog voldoende contactmogelijkheden hebben waaronder WhatsApp, online gaming en natuurlijk social media.
Wanneer je bovenstaande leest lijkt het alsof het met de jongeren tijdens de coronatijd wel goed gaat. Toch is dit niet zo, want de helft van de jongeren slaapt in deze periode slecht, is snel geïrriteerd of is veel bezig met schoolprestaties en gezondheid.
Leren en ontwikkelen tijdens corona doe je samen
De ene helft van de kinderen of jongeren weet zich goed staande te houden tijdens de coronaperiode. De andere helft heeft er meer moeite mee en kan weinig terugvallen op ouders, familie of vrienden.
Wil je het kind tijdens de coronatijd ondersteunen dan is het belangrijk om obstakels te overwinnen. Het is voor ouders heel normaal om veel keuzes voor hun kinderen te maken. Denk hierbij aan onderwijs, sport, voeding maar ook het gebruik van social media of afspraken over bedtijd en zakgeld. In de coronatijd gaat dit net even wat anders, want regels of afspraken lopen misschien minder soepel. Het kind mee laten denken en vertrouwen op zijn of haar flexibiliteit, dat zorgt vaak voor praktische oplossingen.
Omdat leren tijdens corona, maar ook ontwikkelen tijdens corona niet altijd even makkelijk is, kunnen ouders terugvallen op een coach.
Een coach voor kinderen en pubers
Soms is wat extra ondersteuning wel zo prettig. Daarom is er de coach voor kinderen en jongeren (pubers). Doordat alles tijdens de corona nagenoeg stilstaat blijft het belangrijk om op een andere manier aan de persoonlijke ontwikkeling te werken. Bijvoorbeeld het versterken van sociale vaardigheden, dat vanuit huis natuurlijk lastig is. Een coach ondersteunt hierin en gaat samen met het kind aan de slag.
Goed en weerbaar communiceren, iets dat veel pubers niet onder de knie hebben. Op zich wel logisch want het puberbrein werkt (tijdelijk) anders. Voor pubers is er coaching weerbaar communiceren, waarbij het leert hoe het op een goede manier relaties in stand houdt. Je zin doordrijven hoeft niet op een agressieve manier, dit kan ook heel subtiel. En dat is precies wat pubers tijdens deze coaching sessies leren.
Erkennen dat de coronacrisis zwaar is
Het is belangrijk om te erkennen dat de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen voor sommige jongeren psychisch zwaar is. Schuif het dan ook niet af als iets tijdelijks en overwinbaar. Jongeren gaan anders met de situatie om. Bespreek de maatregelen en de impact hiervan. Juist voor kinderen en pubers is het heel belangrijk om deze onnatuurlijke situatie met hun ouders of omgeving bespreekbaar te maken.
Trek tijdig aan de bel wanneer het mis dreigt te gaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat een kind verdrietig of angstig is of zelfs depressief raakt door de corona. Houd vooral kwetsbare jongeren in de gaten, deze kunnen wel wat extra ondersteuning gebruiken.(PS Mocht je in dit bericht een typfoutje hebben gevonden, dan mag je die houden.)
Alle rechten voorbehouden | Stap voor Stap Sterker